Новини

Йоанна Дочевска: Еразъм+ продължава
17.08.2020 г.
Една от любимите програми на хиляди млади хора в цяла Европа Еразъм+ също беше засегната от COVID-19. Взетите мерки се отразиха върху участието на студенти, ученици, доброволци и други лица в мобилността по програмата и Европейския корпус за солидарност. Още през март много от мобилностите бяха спрени, а други - преместени за есента с надеждата, че ситуацията около коронавируса ще се успокои.
"Кризата ни възпрепятства в по-голямата част от работата ни. В момента много от колегите в Европа се опитват до някаква степен да изпълнят част от образователните мобилности, за съжаление с променлив успех, защото държавите доста гъвкаво променят своите политики и много от нещата се случват в последния момент. Надяваме се на 21 август да замине първата ни група за слънчева Португалия след карантината. Има много предизвикателства, които не са предвидени в бюджетите на програмата - PCR тестове, понякога дори невъзможност да се случи проекта, заради кратки срокове, изисквания на хотелите за единични стаи или по-големи зали за обучение, които също не са предвидени на етап кандидатстване. Също така предизвикателствата пред авиокомпаниите - спиране на полети и по-високи цени за някои дестинации", каза в интервю на Радио Благоевград Йоанна Дочевска - председател на Асоциацията за развитие на българския спорт.

Добрите новини са, че програма Еразъм+ ще продължи съществуването си и в следващия програмен период, но с леко намален бюджет.

"Много от организациите проявиха гъвкавост и реализираха своите проекти по време на пандемията онлайн, чрез различни платформи за комуникация. Самата Комисия препоръчва много от дейностите да се извършват онлайн през платформата им за виртуални мобилности. Само че, според нас, ефектът не е не е същия, като това да съберем хората на едно място, на живо, да имат възможността да комуникират. Повечето организации предпочитаме да изчакаме, за да се случват нещата по начина, по който знаем, че работят", каза още Дочевска.
С оглед ситуацията с коронавируса, Йоанна Дочевска препоръчва участниците в програми да закупуват самолетни билети, които подлежат на анулация и да се сдобият с безплатната Европейска здравна карта, за да ползват своето здравно осигуряване и в Европа.


На 15 юни Европейската комисия стартираRe-open EU, уеб платформа, съдържаща съществена информация във връзка с безопасното подновяване на свободното движение и туризма в Европа. За да се помогне на хората уверено да планират пътуванията и почивките си, на платформата се предоставя информация в реално време за границите, достъпните транспортни средства, ограниченията за пътуване, мерките в областта на общественото здраве и безопасността, като физическо дистанциране или носене на маски, както и друга практическа информация за пътуващите.

Цялото интервю на Елеонора Тахова с Йоанна Дочевска чуйте в звуковия файл:



Източник: https://bnr.bg/blagoevgrad/post/101327130/ioana-dochevska-erazam?fbclid=IwAR1cBZ7ddoR8hA2BS0kdCzsBC9T2HbI8pZ0Tqmd1JldcrtWckv0PmMx9JP4