Новини

SHARE 2.0 CoP – Иновативни модели за включване на младежи в спорта
02.07.2024 г.
На 2 юли 2024 г. SHARE 2.0 Community of Practice on Innovation организира обучително събитие, посветено на „Иновативни дигитални и съвместни решения за ангажиране на младежите в спортовете на местно ниво“. Събитието се проведе онлайн и събра ключови заинтересовани страни, за да изследват нови начини за насърчаване на младежкото участие в спортовете.
Сесията включваше основна презентация от Сам Гелейн от Hitch за ангажирането на младите хора в днешната спортна сцена, както и представяне на добри практики от Нилс Шут (Sportunity), Маргот Боляерт (Flemish Sports Federation) и Силвия Коста и Педро Моруцо (European Aquatics). Участниците обсъдиха стратегии за свързване на спортните ентусиасти онлайн, социалното ангажиране на спортните клубове и разработване на инструменти за предотвратяване на младежкото отпадане от спорта. Тази среща подчерта важността на сътрудничеството и иновациите за правене на спорта по-достъпен и привлекателен за младото поколение.
SHARE 2.0 CoP има за цел да надгради успехите на инициативата SHARE, като насърчава засиленото сътрудничество и обмена на знания между заинтересованите страни в спортния сектор. Първата среща събра над 150 участници от различни краища на Европа, включително представители на министерства, регионални и местни администрации, спортни федерации и клубове, както и учени и спортни специалисти. Това разнообразно събрание подчерта големия ентусиазъм и ангажираност към напредъка на мисията на SHARE 2.0.

По време на събитието присъстващите се запознаха с целите и работната програма на SHARE 2.0, както и със структурата на Общността на практикуващите. Изтъкнати лектори, сред които представители на Генерална дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ (ГД „Образование и култура“) и експерти в областта на спорта, проведоха дискусии относно ролята на Общността на практикуващите за улесняване на сътрудничеството и обмена на знания.

АРБС е дългогодишен член на инициативата SHARE и продължава да се стреми да използва платформата, за да акцентира върху значителното въздействие на спорта върху регионалното и местното развитие. Чрез активното си участие в SHARE 2.0, АРБС продължава да допринася за диалога и действията, които целят да повишат значимостта на спорта в рамките на европейските, националните, регионалните и местните политически програми. АРБС се ангажира с развитието на спорта в България, като се застъпва за интегрирането на спорта във всички аспекти на обществото и популяризира ценностите и ползите от физическата активност за развитието му.

Инициативата SHARE е от съществено значение за обединяването на усилията на държавните органи, спортните организации, университетите, МСП и организациите за подкрепа на бизнеса, в подкрепа на каузата на спорта за регионално развитие. АРБС с нетърпение очаква да продължи това съвместно пътуване, насърчавайки по-голяма информираност и разкривайки нови възможности за финансиране на спортни дейности.