Новини

SHARE 2.0 CoP – Финансиране за устойчива спортна инфраструктура
04.09.2024 г.
На 4 септември 2024 г. се проведе онлайн събитие, насочено към изграждане на капацитет по отношение на европейско финансиране за устойчива спортна инфраструктура. Събитието беше част от инициативата SHARE 2.0 Community of Practice (CoP) за финансиране от ЕС. Основната цел на събитието беше да предостави на участниците ценна информация за Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и възможностите за финансиране на устойчиви спортни проекти.
Началото на събитието беше дадено с приветствия от Стефано Пинтус, представител на Главна дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ (DG EAC) на Европейската комисия, след което Боряна Спасова от Главна дирекция „Регионална и градска политика“ представи подробности за ЕФРР и неговото приложение към устойчивата спортна инфраструктура. Презентациите бяха допълнени с успешни примери от различни проекти, като представянето на спортния център Surfing Viana High Performance Centre в Португалия и спортния център в Томашов Любелски в Полша. Участниците имаха възможност да задават въпроси и да получат конкретни насоки за кандидатстване по програми на ЕС. Събитието завърши с заключителни думи от DG EAC и насоки за бъдещи стъпки и събития, свързани с SHARE 2.0 и финансирането на устойчиви спортни инициативи.

АРБС е дългогодишен член на инициативата SHARE и продължава да се стреми да използва платформата, за да акцентира върху значителното въздействие на спорта върху регионалното и местното развитие. Чрез активното си участие в SHARE 2.0, АРБС продължава да допринася за диалога и действията, които целят да повишат значимостта на спорта в рамките на европейските, националните, регионалните и местните политически програми. АРБС се ангажира с развитието на спорта в България, като се застъпва за интегрирането на спорта във всички аспекти на обществото и популяризира ценностите и ползите от физическата активност за развитието му.

Инициативата SHARE е от съществено значение за обединяването на усилията на държавните органи, спортните организации, университетите, МСП и организациите за подкрепа на бизнеса, в подкрепа на каузата на спорта за регионално развитие. АРБС с нетърпение очаква да продължи това съвместно пътуване, насърчавайки по-голяма информираност и разкривайки нови възможности за финансиране на спортни дейности.